6 Dec 2011

CINTAKU

CINTA... 
menyintai tidak semudah menyukai.... menyintai perlu selamanya, menyukai mungkin sebentar sahaja...
menyintai sesorang bukan mudah... dan dicintai seseorang juga bukan mudah.... perlu ada pengorbanan, perlu ada sefahaman... hingga kini cinta belum betul2 hadir dalam hatiku....mungkin kerana belum sedia utk mencintai dan dicintai.... aku masih mengahrapkan dia menjadi apa yg aku mahu... aku tidak pernah membiarkan dia menjadi dirinya.. mungkin kerna itu, CINTAKU belum muncul... wahai CINTAKU, aku tidak memaksamu untuk hadir dalam hidupku dan aku juga tidak memaksa kau pergi sekiranya kau hadir.. aku kn tetap menanti CINTAKU... semoga kau hadir  bersama redhanya...aku masih bersabar walau ada kalanya harapan kian tipis... lelah utk mengharap CINTA yg entah dimana... namun aku mengerti, yg aku perlu memburu CINTA ILAHI terlebih dahulu sebelum CINTAKU menjengah.. kini aku hanya bersama CINTA ILAHI.. aku berdoa semoga CINTAKU hadir 1 hari nnt membawa sinar harapan utk menjadi milikku... aku akn berusaha untuk belajar menyintai dia yg belum ku tahu siapa.. dan kuharapkan dia juga ikhlas menyintaiku kerana Allah.... wahai bakal suamiku, aku menantimu... dengan penuh kesabaran... walau siapa pun dikau, dimanapun dikau sekarang, aku mendoakan kau dirahmati selalu dan tunggulah 1 hari nnt Allah akan satukan kita...dan aku akan berusaha utk menjadi isterimu yg solehah, ibu mithali kpda anak2 mu yg bakal lahir, dan menjadi pendampingmu hingga akhir hayatku....INSYAALLAH.... aku memohon pada Allah semoga CINTAKU yg bakal dibina nnt akan kukuh sampai ke SYURGA... INSYA-ALLAH~~



21 Nov 2011

BOLA! BOLA! SEPAK! BOLA!!

mak aih.... lama jgk aku x update...hummm.. malam ni rase nk buat entri psal bola..... sukan sea  2o11 dh smpai penghujung da.... tp aku x kesah sgt pon... sbb aku x ikut sgt...tp pasal bola mmg x leh lepas... sanggup ku harungi ranjau perjalanan ber"JAM" semata2 utk balik umah nk tgk bola nih.... sanggup ku tinggalkan semuanya.. cewahhh... bola punya pasal daaa.....

start pukul 8 aku dh mengadap depan tv plasma flat skrin nih... x saborrrrr.... tekan remote 801... haaa..nadi arena.... fuh2 cepat...tet..tet..tet....


maka bermulalah saat2 yg aku tunggu....fuh bangga tgk org MALAYSIA yg semangat nyanyi lagu NEGARAKU dgn penuh sopan santun (sambil disorak oleh geng2 sebelahh..urrgghhh). tp xpe... malaysia ni bermaruah... xde la nk bt prangai @#$%$%^... heee


maka games bermula... aku x berapa fokus lagi.... tapi sgt2 tekejut 5 minit yg pertama geng lawan dh masuk gol!!!!! ohh no0o0o!!!!

aku terus fokus... bagi semangat.... dah x layan bende lain dh.... cayok2.... TEAM MALAYSIA!!! lawan....dan lwan... sepak, tendang, tanduk, tolak, peluk, terbang!!! semua ada.. huru hara aku...tp x lama pas tu OH ASRA KU.... ko tanduk jgk gol..yeayyy!!!! game tu lanjut sampai minit ke 93...still xde yg leh tmbah gol....

thennnn....masuk je minit ke 100 permainan, aku dh mula sejuk2.... argghhh....MALAYSIA kene kuat!!! serangan makin ganas!!!!

minit ke 120, wisel bunyi...oh no0o!!!! skor still same..... huhu means ade penalti... pakcik aku dh suke... tp jantung aku macam nk luruh..mau x nye..... demi maruah nih....

goal yg pertama, sama2 dapat,, then malaysia dpt, then geng sane dpt, then mlaysia x dpt, geng sne x dpt, lastly, geng sne x dpt n~~~~~ badrol sepak bola mmg cantik... dh bejaya kurnia tepis tapi bola tu dh janji nk masuk jugak...bola tu kate "kalau aku x berjaya masuk dengan cara terbang, biarlah aku golek slow2 masuk... aku rela!!!"

maka gemuruh la!!!!! MALAYSIA JUARA!!!!!


MAKA TERLOMPAT2 LA AKU DAN PAKCIKKU!!!!! YEAYYYY!!!!


ALHAMDULILLAH! ALLAHUAKBAR!!! kita berjaya naikkan maruah kita yg cuba dijatuhkan!!!!!
kpada geng lawan, anda sangat profesional~~~ nice~~ mungkin ni bukan rezki anda... so try next time yea~~~~ daaaaaa

gud nite semua~~~ (lena aku tido mlm nihhh)


   
        

13 Nov 2011

S.P.M.-Siapa Pun Mau

Assalamualaikum....

ha!!! esok dh start SPM ea?? bukan selamat pagi malaysia, bukan selamat petang manusia...heheh..tpi adalah exam yang sangat2 penting...penentu masa depan lah katakan..wuhuuu...mesti semua dh siap sedia kan? malam ni kene tdo awal...baju semua dh siap iron... stationery mesti dh ready.. 

huhu..teringat zaman aku dulu2...dok hostel...masa nk SPM mmg semua ketakutan sampai x lena nk tido...study sampai pagi...ish2... x patot....buat adik2 yg nk exam ni.. jgn buat cm tu tau...lebih2 lagi stay up sampai pagi bukan bace buku, tp online... fb? blog?? no...no..stop la kejap..tumpukan kt exam jap je..x lame pon..nnt dh abiz exam online 24-7 pon xpe...jangan jadi cm senior2 korang ni...dh tua2 baru nk nyesal... bukan ape, spm ni penting.. penentu korang nk smbung blaja ktne. IPTA ke,, IPTS? kemahiran ke? kolej?? keje trus or kawen je?? hehhee..so sebelum korang nyesal baik buat yg terbaik ye...ok...saye doakan korang sukses ye..buat yg terbaik demi masa depan korang, family korang, org2 tersayang dan semua laaa... yg penting solat jgn tinggal, bykkan berdoa..mintak Allah terangkan hati korang... buat solat hajat.... 

sikit tips nak bagi... 1. bangun awal, bt solat hajat, n solat subuh cm biasa.. jgn lupa sarapan... langkah keluar dri umah/ bilik dgn lafaz bismillahitawakaltua'lallah.... then jgn gelabah...relax je...jgn baca ape2 nota stengah jam sebelum exam mula...tenangkan fikiran je... then langkah masuk dlm dewan exam dgn kaki kanan...baca la doa penerang hati, fatihah, surah insyirah.. then duduk tempat sndiri,, mula jawab exam dgn lafaz bismillah..tenangkan fikiran dan fikir jawapan yg terbaik... kalau exam mathematik, jgn angkat kepala slagi x slesai stiap soalan...(ni petua cikgu saya bagi..).. then lepas dh abis jawab, guna bahagian ujung pen/ pensil, tulis dekat ujung setiap ketas jawapan dgn perkataan "al- latif" dalam ejaan jawi, insyaAllah semoga pemeriksa korang nnt akan rasa lembut hati dan mudah bagi markah pada korang... insyaAllah kalau Allah izinkan...ok..all da best... igt!! 

BERUSAHA+ BERDOA+ TAWAKAL= INSYAaLLAH BERJAYA!!!

GUD LUCK TO ALL!!!

10 Nov 2011

11..11..11 ada ape??

11.11.11... w0w nice date...(orang cakap bukan aku..tp betul la kan..)

semalam dalam brita cakap org2 kt india smangat wat preparation utk majlis kawen hari ini... o0o0o ye la kan tarikh cantik...tapi aku ase bukan kat india je kat malaysia pon ramai yang wat majlis kawen ari ni.. betul x?? aku ase betul laa.....tau x nape?? sebab mase skolah dulu mmg aku target nk kwen pakai date ni..hehehe (gatai no0o).. tapi apekan daya kita hanya rancang Allah yg tentukan... mungkin jodoh x smpai lagi..heheheh...k dah2.. melalut lak..


haaa....tak kurang jugak ade yang jadikan tarikh ni utk dorg mulakan sesuatu yg baru, tarikh nk couple la... macam2 lagi laa...hehehe

humm...aku ade jumpa statement ckp cmni: 

  "11/11/11- a date that u cant ever get again.. so make it memorable.."

kalo korang tanya aku... ape yg memorable nye tarikh ni, meh aku nk citer...

pagi td aku bukak fb aku...wo0oooaahhh... byknye post kat wall... ade yg post sanah helwah, HB, selamat hari lahir, happy bezday n etc la.... owhhhh..hhehehe bezday aku upenye...hahahah..(buat2 xtau konon..cisss..)

orang hepi sgt wish kat aku sbb lahir pd tarikh ni..tapi hakikatnye..aku bukan la x bangge aku lahir time ni...tapi ada lagi org yang layak utk di celebrate which is my mom laa....

so aku nk wish thanks so0 much kat my mum yg lahirkan aku dan adik aku pada tarikh yg sangat keramat ini... we LOVE u MOM.... smoga aku dan family aku bahagia forever... dan sentiasa diberkati Allah selalu.... mak, abah, adik2.. I LOVE U ALL~~~~~

2 Nov 2011

Malu tak???

salam... kali ni  nk buat entri pasal malu....
malu x korg?? tak malu ke?? malu ??? hehehehehe....

Malu adalah satu cabang dari cabang-cabang iman sebagaimana hal itu datang dalam hadits Nabi saw. Maka barangsiapa sedikit rasa malunya berkuranglah keimanannya. Didalam shahih Bukhari dan Muslim Rasulullah saw bersabda:

الحَيَاءُ لاَ يَأْتِيْ إِلاَّ بِخَيْرٍ

“Rasa malu itu tidak datang melainkan dengan membawa kebaikan.”
Dan dalam satu riwayat Muslim:


الحَيَاءُ خَيْرٌ كُلُّهُ , أَوْ قَالَ : كُلُّهُ خَيْرٌ


“Rasa malu itu baik semuanya.” Atau beliau bersabda: “Semuanya adalah baik.”
Dan diriwayatkan dari Salman al-Farisi dia berkata:



إِنَّ اللهَ إِذَا أَرَادَ بِعَبْدِهِ هَلاَكًا نَزَعَ مِنْهُ اْلحَيَاءَ فَإِذَا نُزِعَ مِنْهُ الْحَيَاءُ لَمْ يَلْقَهُ إِلاَّ مَقِيْتًا مُمَقَّتًا
“Sesungguhnya Allah itu apabila Dia menghendaki kehancuran bagi seorang hamba Dia mencabut rasa malu dari dirinya. Maka apabila rasa malu telah tercabut daripadanya maka ia tidak menemui Allah melainkan dalam keadaan terlaknat lagi dimurkai.”
Seorang penyair berkata:

فَلاَ وَاللهِ مَا فِيْ اْلعِيْشِ خَيْرٌ              وَلاَ الدُّنْيَا إِذَا ذَهَبَ الْحَيَاءُ

يَعِيْشُ اْلمَرْءُ مَا اسْتَحْيَا بِخَيْرٍ   وَيَبْقَى اْلعُوْدُ مَا بَقِيَ اللِّحَاءُ

“Maka demi Allah, tidak ada lagi kebaikan dalam kehidupan dan dalam dunia ini manakala rasa malu telah pergi.”
“Orang itu akan hidup dengan baik selagi memiliki rasa malu (sebagaimana) ranting kayu itu akan lestari manakala kulit pembungkusnya masih abadi.”
Penyair lain bersenandung:

أَنْ كَأَنِّيْ أَرَى مَنْ لاَ حَيَاءَ لَهُ    وَلاَ أَمَانَةَ وَسْطَ النَّاسِ عُرْيَانًا

“Sesungguhnya aku melihat bahwa orang yang tidak memiliki rasa malu dan tidak (pula) amanah itu (ibarat) orang telanjang ditengah-tengah manusia.”

Rendahnya rasa malu (terutama pada wanita) itu disebabkan oleh banyak faktor, antara lain:
  1. Tidak mendidiknya secara serius semenjak kecil, karena orang yang telah terbiasa melakukan sesuatu pada masa mudanya akan terbawa terus hingga masa tuanya.

إِنَّ الْغُصُوْنَ إِذَا قَوِّمْتَهَا اِعْتَدَلَتْ                   وَلاَ تَلِيْنُ إِذَا كَانَتْ مِنَ الْخَشَبِ

“Sesungguhnya ranting-ranting itu akan tegak lurus manakala kamu luruskan, namun tidak akan bisa diluruskan manakala sudah jadi kayu.”
  1. Seringnya wanita bergaul dan berbincang-bindang dengan laki-laki ajnabi (yang bukan mahramnya)
  2. Seringnya berhubungan dengan orang yang memiliki sedikit rasa malu atau seringnya melihat mereka. Apakah hal itu akibat melancong keluar negeri atau melihat mereka di pasar, pusat-pusat perbelanjaan atau tempat wisata, atau menonton mereka dalam sinetron, telenovela, film seri atau sejenisnya, karena akhlak itu –yang baik dan yang buruk- bisa diperoleh dengan cara bergaul dan berhubungan.
  3. Barangkali faktor terpenting adalah seringnya dan banyaknya wanita yang keluar rumah. Allah swt berfirman:

 وَقَرْنَ فِيْ بُيُوْتِكُنَّ 

“Dan berdiam dirilah kamu dirumah-rumah kamu.” (Al-Ahzab: 33)



Nabi  bersabda:

الْمَرْأَةُ عَوْرَةٌ وَإِنَّهَا إِذَا خَرَجَتْ مِنْ بَيْتِهَا اسْتَشْرَفَهَا الشَّيْطَانُ وَإِنَّهَا لاَ تَكُوْنُ أَقْرَبَ إِلَي اللهِ مِنْهَا فِيْ قَعْرِ بَيْتِهَا

“Wanita itu adalah aurat. Sesungguhnya apabila ia keluar dari rumahnya ia dibuntuti oleh setan. Dan sesungguhnya dia tidak lebih dekat kepada Allah daripada (ketika) dia berada dalam tengah-tengah rumahnya.”



Nabi saw bersabda:

لاَ تَمْنَعُوْا نِسَـاءَكُمْ اْلمَسـَاجِدَ وَبُيُوْتُهُنَّ خَيْرٌ لَهُنَّ

“Janganlah kamu melarang istri-istrimu dari masjid, sedangkan rumah-rumah mereka itu lebih baik bagi mereka.” (HR. Ahmad dan Abu Daud)
Al-Hafidz al-Dimyathi رحمه الله berkata: “Ibnu Khuzaimah dan para ulama telah mengatakan bahwa shalat wanita di rumahnya itu lebih baik daripada shalatnya di Masjid, meskipun masjid Makkah, Madinah atau masjid al-Aqsha (Bait al-Muqaddas).”

Dan hendaklah orang-orang yang cerdik berakal itu menyadari bahwa kerusakan yang telah melanda sebagian negeri-negeri Islam itu, seperti dekadensi moral dan budaya keji, tidaklah terjadi sekaligus, akan tetapi hal itu bermula dari hal yang sederhana hingga berakhir pada apa yang ada sekarang. Maka waspada dan berhati-hatilah!
Sesudah itu semua, wahai saudara muslim! Buktikanlah syahadatmu, kesaksianmu bahwa Muhammad itu adalah Rasulullah dengan cara kamu  mempercayainya dalan semua yang beliau kabarkan, kamu mentaatinya dalam semua yang beliau perintahkan dan kamu menjauhi semua yang telah beliau larang. Hati-hatilah jangan sampai kamu menyalahi perintahnya karena mengikuti hawa nafsu atau karena pengaruh seseorang atau karena sebab-sebab lain. Allah  berfirman:


فَلْيَحْذَرِ الَّذيْنَ يُخَالِفُوْنَ عَنْ أَمْرِهِ أَنْ تُصِيْبَهُمْ فِتْنَةً أَوْ يُصِيْبَهُمْ عَذَابٌ أَلِيْمٌ 


“Maka hendaklah orang-orang yang menyalahi perintah rasul takut akan ditimpa cobaan atau ditimpa azab yang pedih.” (an-Nur: 63)

TQ Mr.google



thanx to pemilik ilmu ini~~

Judul Asli : الغَيْرَةُ وَالْحَيَاءُ

Terbitan Dar al-Wathan Riyadh

Diterjemahkan oleh Agus Hasan Bashari, Lc

29 Oct 2011

Cinta kita: nukilan kisah cinta dua jiwa

Salam...
lama rasanya aku tak ketawa... kenapa?? mungkin kerana takde benda dalam hidup aku yang buat aku gembira... kadang2 aku rasa hidup ni kosong... tiap hari aku lalui tanpa ada teman disamping aku... dulu hari ku begitu ceria dan indah dengan adanya si dia yang tak pernah jemu melayan kerenah aku...***
kisah aku dan dia bermula semasa kami sama2 mengikuti satu summer camp 7 tahun yang lalu..pada masa itu, aku belum mngenalinya kerana kami dari sekolah yang berlainan... semasa kem tersebut aku ditakdirkan berpasangan dengan dia utk 1 acara berpasangan.. betapa menyampahnya aku dengan perangainya yang sangat hyper... dia  seorang yang aktif dan mulutnya tidak boleh dikunci...ada saja perkara yang di bualkan... aku pula seorang yang agak pendiam...satu hari sebelum tamat kem, kami dibawa masuk ke hutan utk berjalan di dalam hutan.. semasa di hutan, aku terpijak duri pokok rotan yang menjalar.. lalu kakiku luka dan aku tidak mampu berjalan.. dia kebetulan yang berada dbelakangku mengambil tindakan pantas merawat lukaku dan memapah aku sepanjang perjalanan keluar dari hutan..***
pada hari terakhir kem, kami masing2 bersiap utk pulang ke rumah.. dia sempat mengambil nombor telefon rumah ku kerana budak2 sekolah zaman dulu mana ada handfone lagi.. seminggu selepas kem berakhir,pada suatu malam dia menelefonku.. kami berbual panjang..dan pada malam tersebut juga dia telah menyatakan hasratnya utk melamar aku menjadi kekasihnya... dan aku terdiam... kerana bagi aku usia kami masih muda utk bercinta.. 17 tahun memang umur dimana remaja sedang hangat bercinta tetapi tidak bagi aku..aku lebih pentingkan pelajaran... lalu aku menyatakan kepada dia cukuplah sekadar berkawan... dia akur walaupun hatinya agak hampa... kami berkawan selama setahun dan selepas tamat SPM, sekali lagi dia melamarku utk menjadi tunangannya... aku sekali lagi menolak kerana bagiku terlalu awal utk bertunang...aku menyatakan lebih baik berkawan hingga sampai satu masa nanti kalau ditakdirkan ada jodoh.. aku akan menerima dia.. dia masih akur dengan keputusan aku walaupon jelas terpancar diwajahnya satu perasaan sedih bercampur kecewa... ***
aku dan dia meneruskan tali persahabatan ini selama 4 tahun...setelah tamat pelajaran di universiti dengan mengenggam segulung ijazah, dia sekali lagi melamarku untuk dijadikan suri dihatinya dan sekali lagi aku menolak kerana aku masih mempunyai tanggungjawab kepada keluargaku... aku sudah berjanji akan membalas jasa ibu bapa ku terlebih dahulu sebelum membina keluarga sendiri... aku berulang kali memberitahu hal tersebut kepada dia dengan harapan dia memahami aku... dan pada suatu hari aku nekad utk melepaskannya kerana bagiku mungkin dia perlukan seseorang yang boleh membahagiakan dia kerana aku tidak mampu menunaikan permintaan dia buat masa ini... setelah aku berterus terang dengannya, dia nekad utk menungguku walau sampai akhir hayatnya sekalipun.. aku merasa sangat bersalah kepada dia kerana dia telah banyak berkorban masa utk menantiku..***
suatu hari aku menerima panggilan telefon daripada seseorang. dia memperkenalkan dirinya sebagai abg kepada temanku itu.. dia memintaku datang kerumah mereka kerana ada hal penting yang harus aku tahu..aku terus bergegas ke rumah dia...***
kulihat ramai tetamu yang hadir... aku terus masuk ke dalam rumah dia.. suasana dalam rumah begitu suram... kakak temanku menjemputku masuk kedalam satu bilik... tiba2 aku terlihat satu tubuh terbaring kaku diatas katil.. badanku menggeletar...dan ku lihat wajah dia tenang seperti sedang tidur... aku sudah tidak mampu berkata apa2..aku terduduk disamping ibunya... aku hanya mampu memeluk ibunya tanpa berkata apa2... dalam hatiku berkata..."Ya Allah... apa aku telah lakukan ini...kuatkanlah hatiku untuk menempuh dugaan ini..." sebelum pulang, kakak temanku menghulurkan sepucuk surat kepadaku.. aku menyambutnya dan terus berlalu pergi....***
malam itu, aku masih terbayang apa yang berlaku.. seperti suatu mimpi, dia yang selalu membuat aku tersenyum telah jauh meninggalkanku....tiba2 aku teringatkan sepucuk surat yang ku terima siang tadi..aku membuka surat itu dan membacanya....

"Assalamualaikum awak,
semasa awak baca surat ni, mungkin saya dah takde... 
tapi takpelah awak teruslah baca surat ni ye...
awak, sebenarnya sejak hari pertama kita bertemu di kem tu 
saya dah rasa sesuatu bila terpandang awk.. 
saya rasa awaklah orang yang saya akan berikan kasih sayang saya.. 
sebab tu saya cuba dekati awak walaupon awak x berapa suka saya dulu... 
pastu Alhamdulillah lepas kem kita dah start baik... 
saya selalu berdoa supaya saya dapat kawan ngan awak lagi lama.. 
masa saya mintak awak jadi kekasih saya tu sebab 
saya takut awak jumpa orang lain, saya tak nak kehilangan awak.. 
tapi awak tak terima saya, saya sedih..
tapi takpe saya terus berdoa mintak awak jadi jodoh saya..
saya slalu buat solat istikarah utk mintak petunjuk...
dan masa saya mintak awak jadi tunang saya sebab saya dapat petunjuk 
dari Allah yang awak ni mungkin jodoh saya, tapi awak tolak..
saya sedih lagi tapi takpe saya akan cuba lagi.. 
setelah 4tahun saya tunggu masa tu nak lamar awak sebab hati 
saya kuat sangat cakap awak jodoh saya... hari yang sama saya
lamar awak jadi suri saya tu. hari tu jugak saya dapat tahu saya sebenarnya 
mengidap kanser otak.. saya dah tak tau nak buat macam mana 
sebab dah sampai tahap akhir... pada masa tu saya bersyukur
jugak sebab awak tak terima saya... kalau awak terima saya mesti
awak lagi merana lepas saya dah takde kan?? 
so biar lah awak bebas utk cari jodoh awak... mungkin saya bukan 
jodoh awak kat dunia ni... tapi saya harap dapat jadi
jodoh awak kat syurga nanti... salam sayang dari saya...
wassalam...

air mataku menitis tanpa henti... aku sangat2 sedih dengan pemergian dia.... aku mnyesal kerana menolak dia selama ini... kalau aku tahu semua ini akan terjadi, mesti aku dah lama terima dia..walaupon dapat bersama dia sekejap, aku rela..tapi semua telah tertulis..mungkin aku bukan jodohnya...aku harap dia akan menantiku di syurga kelak... selepas peristiwa itu, hatiku terus terkunci untuk mana2 lelaki... tiap hariku juga terasa sunyi tanpa senda gurau dia...tiada lagi senyum tawa yang dapat aku ukir bersama dia..hanya doa yang mampu aku kirimkan kepadanya....biarlah usikan dia mekar didalam hati ini...biarlah tiada pengganti..aku hanya berdoa semoga rohnya dicucuri rahmat... amin...

P/S: cerita ini hanyalah rekaan semata ikhlas dari WOAINI buat teman pembaca..sebarang persamaan mungkin hanya kebetulan..

25 Oct 2011

TRAGEDI DEEPAVALI~~

Assalamualaikum... 

hummmm depavali ari ni, korang g mane?? mesti dah ada plan kn??
Aku pon dah ada plan... plan aku nak pegi zoo negara (dekat ampang tu...) masuk free~~ sebab nk jadi volunteer... ramai dh plan dengan society nk pegi 1 bas... semangat punya semangat petang semalam (before deepavali) aku balik umah makcik aku dekat selayang sebab xde kelas.. (umah makcik aku dekat sangat dengan batu caves..adoii)
Tetiba petang tu aku dah rase semacam je.. kepala dah pening.... adehhh...makcik aku bagi panadol soluble..pas minum cam ok je semalam....tapi x leh blah la smalam... aku rasa macam tengah perang dunia ke3 je...seram dowhhh...geng2 yg sambut deepavali ni dah macam tak hingat dunia..pung..pang...bomm..bummm...prankkk....eeee......bummmmmm..... adoyaiiiiiiiii.... mau pekak telinga aku....sampai kul bapa aku pon taktau.... dah ZzZz time tu... then pagi deepavali ni,,,aku nk bangun... dah bukak mata, tapi kepala berat giler...huhu... demam ke ni?? uwwwaaaa...... hancur harapan aku nk pegi zo0~~~~ selsema dan batuk kembali mengundang...huhu... 

sian orang g raya..kiter demam..huhu


tapi aku redha...mungkin ada hikmah disebalik semua ni...huhu.. smoga sakit aku ni dapat menghapuskan dosa2 ku.. (T_T)~~

oklah aku nk sam bung buat assigment..sambil layan lagu free (lagu raya dari umah sebelah..huhuhu)

thanx for reading~~ (^*^)~


24 Oct 2011

PERASAAN DAN FEELING

dua2 sama jer..cuma orang putih paham la kalo aku letak tajuk tu...saja nk cari publisiti..haahaha.. ermm bercakap pasal perasaan ni...aku pon xtau nk bgtau mcm na..perasaan ni mcam2 jenis..kadang2 orang x kan paham perasaan kita sebab perasaan ni subjektif.. tapi kadang2 ada org melenting sbb marahkan orang yang x paham dia..aku nk tny la...korang rasa korang dh btol2 paham diri sendiri?? kalau tak.. banyak2 la blajar ye..sebab dengan kita paham diri kita,,mudah utk kita bt keputusan dan mcm2 penyelesaian..kita jugak mesti jadi matang sikit dari dulu (aku la tu kot)..hahahaa...

tapi kan...susah tau nk paham diri sendiri.... seyes!!! kalo korang paham, mesti korang takkan mengalami stress, tekanan, dan sewaktu dgnnya...stuju x??

ehh melalut la plak aku ni...nk bt entri psal perasaan sbenarnye.. ermm k...korang penah rasa tak tetibe ade sorg mamat/awek ni ttbe je baik ngn korang... layanan tiptop, blanja mkn, teman pegi jalan2..korang mintak tolong semua boleh... korang rasa pelik tak?? mesti macam ada satu perasaan yang korang tak leh halang..kan?? jgn buat2 tak nak ngaku....tambah2 lagi kalau balak/awek tu secret admire korang..wahhhh berbunge la kan time tu.... 

well benda tu normal la cara org nk pikat korang/ nk goda korang...hahaha... tp aku nasihatkan la jgn cepat perasan ngan perasaan korang time tu... jangan menaruh harapan... better if korang tanya balak/awek tu indirectly...at least ada la jawapan yang korang leh assume dari reaksi dorang nanti... aku bukan ape.. kesian tgk orang yang kecewa atas sebab dia perasan...dia ingat balak./awek tu syok kat dia..then bile kene reject depan2 mula la nk emo...marah2 ckp x kenang jasa lah, tak berperikemanusiaan la..macam2 la..padahal dorang yang perasan lebih and letak harapan tinggi kat seseorang tu..kadang2 tuan punya badan x tau pon yang ada orang perasan suka kt dia....hahaha KESIAN!! 
 
ish3..tak baik cakap cam tu...heheh dah la aku tak nak panjang2 nanti tak terbaca plak..heheh...sori la kalau ayat lintang pukang.. aku taip ni separa sedar dah ni.. (z_z)~ZzZz


NiTeZzZz aLLzZz~~~

22 Oct 2011

TAKDIR KITA~~

Assalamualaikum~~~
ermm..aku ttba terasa nk bt entri pasal takdir... korang tau x apa itu takdir... ermm mungkin korang familiar dengan word ni.. tapi apa hakikat takdir yg sebenar??? jeng3...

ok let me explain skit..setakat knowledge aku laaa... memang sejak azali Allah dh tentukan takdir kita... TETAPI Allah tak tentukan takdir tu ikut suka Dia...Allah tu Maha Adil... Dia bagi pilihan pada kita..cuma kita je yang tak penah sedar and selalu bersangka buruk pada Allah.. kalau apa2 terjadi. selalu aku dengar, "xpela ktorg redha je..mungkin Allah dh tentukan takdir kitorg mcm ni...." what the??
padahal dorg sendri yang pilih jalan tu... nak aku explain lagi?? ok..mcm ni....aku buat contoh ea...

si A ni pelajar yang pandai.... tetapi masa final exam, dia ditakdirkan gagal... jadinya dia sepatutnya kaji balik apa yang dia dah buat sampai dia bleh gagal...maksudnya mcm ni tau:

Allah bagi pilihan:
A: belajar sungguh+berdoa+tawakal= berjaya
B: belajar sungguh + tak berdoa + tawakal = gagal
C: tak belajar + doa + tawakal = gagal
D: tak belajar + tak doa + tawakal = gagal

ni cuma 1 contoh..rasanya korang boleh fikir kot contoh2 logik yang lain..
jadi itulah kisahnya pasal takdir ni...jadi lepas ni korang2 yg dh baca entri ni harap2 dapat lah bgtau kawan2 yang masih tak paham konsep takdir dan masih nk salahkan Allah diatas ape2 yg terjadi kat dorg...

ang one more thing... kalau sesorang tu dh usaha sehabis baik + berdoa+ tawakal tapi masih tak mendapat apa yang di hajatinya.. mungkin ada kaitan dengan niat dia sama ada ikhlas atau tak... atau mungkin Allah sengaja nak uji dia dengan tak bagi apa yang dia nak masa tu..... sebab Allah lebih tau apa yang terbaik utk kita....and u must know Allah x bagi apa yang kita mahu tapi Dia bagi apa yang kita perlu...tapi jangan pulak kita lalai kalau Allah bagi apa yang kita mintak..sebab mungkin itu cara Allah nk uji kita... jadi sentiasalah bersykur dan ingat Allah dalam apa jua situasi... sama ada baik atau buruk~~

and before aku end up..the more sweet thing... Kadangkala Allah tak bagi apa yang kita mintak time tu sebab Allah dah aturkan sesuatu yang lebih baik dari tu pada masa yang lebih baik dan lebih tepat.. macam pepatah yang agak popular... "Allah x bagi cahaya matahari pada kita tapi Allah turunkan hujan sebab Allah nak hadiahkan pelangi pada kita lepas tu.." .betapa romantiknya Allah kan?? buat surprise utk kita.... so sweet.... So sentiasa lah bersangka baik pada Allah ye....dan usahakan yang terbaik utk menentukan takdir kita...

LOVE U GUYS~~~

21 Oct 2011

NILAI PERSAHABATAN

macam mana korang menilai persahabatan korang?? dengan duit, masa or anything??
hurrmm...malam ni aku nak meluahkan ape yang tak terluah...hehehe...
suatu masa dulu..(zaman jahiliah) aku pernah melukakan seorang teman yang sangat mulia hatinya.. tapi tak tau kenapa aku ada je yang tak puas hati dengan dia sampai satu tahap aku betul2 marah dia sampai dia kecik hati sangat2.. masa tu dia dah tak boleh nak maafkan aku... baru lah aku sedar betapa bernilainya erti sebuah persahabatan pada masa tu..aku tak tenang sangat..aku pon berhadapan dengan dia dan aku menangis dan pujuk dia supaya terima maaf aku..lama jugak la dia nk terima...lepas dari tu dia macam biasa baik dengan aku, macam aku tak penah buat salah pada dia...sekali lagi buat aku puji dia..betapa murninya hati dia...

lepas dari kejadian tu, aku dah tak pandai nak marah orang,, aku takut sangat kalau buat orang terluka.. aku redha je bila aku yang dilukai oleh sahabat aku...yang penting aku dapat jaga hati dorang biarlah aku yang tanggung sakit di hati aku ni... dari tahun ke tahun perkara sama yang aku lakukan.. iaitu menjaga hati dan perasaan orang lain... 

sampai lah di suatu ketika aku mendapat seorang sahabat baru yang sangat baik denganku..aku dan dia sangat rapat..berkongsi suka dan duka... sama2 tertawa dan menangis.. sungguh indah saat bersama dengan sahabatku ini,, dengan adanya dia.. aku lebih menghargai erti persahabatan ni..banyak yang aku belajar sepanajang bersahabat dengan dia... aku belajar untuk melembutkan hati, dan dia selalu berpesan padaku..

"hati orang memang la kena jaga tapi jangan sampai memudaratkan diri sendiri..hati kita pon kene jaga jugak"

ye aku paham... dan aku cuba seimbangkan...aku cuba untuk jadi sahabat yang terbaik... setiap waktu aku tidak boleh berpisah dengan dia...bagiku bersama dengan dia membuatkan hidup aku ceria, bermakna (memandangkan mak ayah aku jauh di kampung). jadi dialah tempat aku mencurahkan isi hati dan kami sama2 berkongsi rahsia.. sunggun indah waktu itu..bagiku tiada sahabat yang sehebat itu... 
tapi kini, segalanya berubah,,setelah dia tinggalkan aku.. dia kini dah jauh dari aku...kerjaya dan tugas masing2 sudah berbeza..dia sudah tercampak ke timur manakala aku di barat... setelah ketiadaan sahabat ku disisi, hidup aku terus berubah...aku lebih senang sendiri...melakukan segalanya sendirian.... hati aku juga kekosongan tanpa sahabat ini..tiada senyum dan gelak tawa lagi menghias hariku...terasa suram tanpa ada sahabat ini... 

inilah yang aku cuba nak sampaikan....erti persahabatan yang tak mampu aku nilaikan...harganya tak ternilai...perasaan kasih dan sayang akan persahabtan ini membuatkan aku tetap menjaga bunga2 persahabatan ini supaya tidak layu dimakan hari....

untuk sahabatku, jika kamu terbaca entri ini, aku nak bgtau..kamu adalah sahabat terbaikku dunia akhirat... nilai persahabatan kita takkan jatuh walaupon saham jatuh..huhuhu....


buat kawan lain..aku tetap sayang sama korang semua..korang tetap dalam hati ku...... love~~


20 Oct 2011

ESTETIKA a.k.a. AESTHETIC

apa tu AESTHETIC ??

AESTHETIC ni adalah ilmu yang berkaitan dengan keindahan, bagaimana ia terbentuk dan macam mana kita boleh rasakan AESTHETIC ni. Atau dengan bahasa senangnya tentang SENI atau sesuatu yang indah dan unik.. 

AESTHETIC ni adalah sesuatu yang subjektif berdasarkan pandangan dan pendapat setiap orang.. jadi jangan lah begaduh kalau korang nampak kasut tu cantik tp kawan korang cakap tak cantik.. setiap orang ada kelebihan utk menghasilkan something yang AESTHETIC. takde sebab korang nak kutuk atau lekehkan apa benda yang ada depan korang.. macam gambar ni...sape cakap tak AESTHETIC??

AESTHETIC tu memang sesuatu yang kadang korang tak terfikir bila korang pandang sekali je... cuba hayati bila korang pandang sesuatu, confim korang akan nampak keAESTHETICan bende tu...
sama jugak kalau korang nak cakap pasal keAESTHETICan seseorang (means manusia).. tak ade orang dalam dunia ni yang diciptakan tak AESTHETIC.. setiap orang ada AESTHETIC tersendiri.. ta percaya?? ok, korang cuba cari seorang kawan yang korang anggap tak cantik, tak menarik, tak hensem, atau tak cute..then korang cuba hayati dia (study la pasal budak ni) dengan cara korang cuba rapatkan diri korang (means kenal dia dengan lebih dekat).. surely aku jamin korang akan nampak AESTHETIC tu kat diri dorang.. 

tau tak kenapa?? sebab Allah dah janji manusia adalah sebaik-baik dan seAESTHETIC-AESTHETIC kejadian..maksud aku kat sini.. seseorang yang berfizikal kurang menarik, dorang akan memiliki hati budi yang sangat AESTHETIC yang secara tak langsung menutup dorang punya kekurangan...

seyesly.. aku ada kawan dengan sorang mamat ni...mula2 aku jumpa dia dulu (before kawan) aku nampak dia ni sangat tak menarik.. tapi lepas aku kawan (baik) ngan dia aku dah tak perasan semua tu..yang aku nampak dia ni ada AESTHETIC dia sendiri..see.....kalau tak percaya boleh try yee...


lastly, hargailah setiap nilai AESTHETIC yang ada didepan mata korang sebab kalau korang hargai sesuatu tu,, insyaAllah korang juga akan dihargai... [^_^]V

WHAT'S UP BRAIN !!!

hai...Assalamualaikum..:)
kali ni aku nak celoteh pasal otak kita..OUR BRAIN omputeh kata..korang semua mesti tau kan yang otak kita ada dua bahagian..kanan dan kiri...then korang tau tak otak kanan dan kiri ni ada tugas2 dorang sendiri yang sangat2 berguna untuk kita..aku selalu dengar ada orang cakap "kitorang hebat tau sebab ktorang geng otak kanan bla..bla.." (budak seni2 ni..macam aku..hahah)

hmmm...kalo korang nak tau, otak kita ni sama2 berguna.. kita sendiri kena seimbangkan penggunaan otak kita ni...sebagai contoh kalau kita ni study engineering (lebih cenderung otak kiri) jangan lah sampai 24 jam nak fikir pasal logic dan perkiraan sampai tak guna otak kanan langsung.. kita boleh luangkan masa dengan mendengar muzik atau melukis supaya otak kita sama2 seimbang..sebab bila kita guna otak kanan, dapatlah otak kiri berehat dan macam tu jugak sebaliknya.. 
ok2..banyak plak aku melalut..sebenarnya aku nak bagi info pasal otak ni....

OTAK KANAN:berfungsi dalam perkembangan EQ (Emotional Quotient), seperti hal persamaan, khayalan, kreativiti, bentuk atau ruang, emosi, muzik dan warna. Daya ingat otak kanan bersifat panjang (long term memory). Bila terjadi kerosakan otak kanan misalnya penyakit stroke atau tumor otak, maka fungsi otak yang terganggu adalah kemampuan visual dan emosi.

OTAK KIRI:berfungsi sebagai pengendali IQ (Intelligence Quotient) seperti hal perbezaan, angka, urutan, tulisan, bahasa, hitungan dan logik. Daya ingat otak kiri bersifat jangka pendek (short term memory). Bila terjadi kerosakan pada otak kiri maka akan terjadi gangguan dalam hal fungsi berbicara, berbahasa dan matematik.

Walaupun kedua-dua otak mempunyai fungsi yang berbeza, tetapi setiap orang akan ada kecenderungan untuk lebih menggunakan salah satu bahagian otak dorang dalam menyelesaikan masalah tetapi seperti yang aku bgtau tadi, setiap otak ni akan terlibat dalam hampir semua proses pemikiran kita. 

ada sumber: Doug Hall mengatakan, dominasi kerja otak orang mempengaruhi kepribadian :

Si otak kanan : kelakar, simple, menyenangkan, boros, lebih percaya intuisi, 
idea: ekspresi diri, lebih memilih perasaan sebagai penyelesai masalah, mempunyai impian besar, tukang sorak, “pelanggar peraturan”, bebas, spontan.

Si otak kiri : serius, rumit, membosankan, berjimat, lebih percayai fakta, rapi-tersusun,
idea : lebih memilih keilmuan, hati-hati, berpengetahuan umum,  pembuat peraturan, konservatif.


So, korang lebih cenderung kepada otak mana?? kiri ke kanan?? 



P/S: aku lebihkan otak kanan.. afdal..hehhe...tapi memang ramai pon remaja zaman sekarang ni cenderung otak kanan(imaginasi tinggi)..hahaha..:P

before tu, cuba korang main games ni k... ikut arahan ni....tengok macam mana korang kawal otak kanan dan kiri..try it...have fun!!!


-sekian-

19 Oct 2011

EXCITED???

EXCITED... apa perasaan tu???
semestinya satu perasaan yang boleh buat kita telupa segala-galanya...
ada orang EXCITED sampai lupa nak makan, lupa nak mandi, lupa nk pakai kasut, lupa segalanya.. dasat kan penangan EXCITED ni..

Then, kenapa EXCITED ni  terjadi??
selalunya orang EXCITED sebab dapat sesuatu keputusan... yang sangat best dalam hidup dia, kalau pasangan berkahwin EXCITED sebab nak dapat anak, kalo mak ayah dorang mesti la EXCITED nk dapat cucu.. kalo budak2 lak EXCITED sebab dapat benda yang dorang nak macam robot mainan ke, patung barbie ke...

tapi..sebenarnya yang aku nak mention EXCITED remaja2 zaman sekarang ni...ala yang umur2 belasan tahun sampai yang belum kahwin laa... yang dah kawen tak remaja lagi okey..hahaha..jangan marah~~

hmmmm.. EXCITED golongan ni aku rasa yang paling happening and paling dasat laa.. sebab kalo dorang EXCITED memang ketara satu dunia tau..mau tak nya... bila EXCITED je mula la post kat FB la, TWITTER la, BLOG la.(macam aku) dan lain2 la..kalo boleh nak SMS semua org dalam list contact hp dorg..dan kalau dapat peluang nak siarkan kat TV...hebat!!!

tau x apa antara benda2 yang buat golongan ni EXCITED??
hahaha...meh aku nak senaraikan sikit (berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku)

1. awek/balak tu terima/lamar dorg (bukan kawin lagi, baru couple)
2. dapat hadiah dari seseorang (tambah2 lagi kalau dari secret admire)
3. musuh dorg mintak maaf kat dorg dan mengaku salah
4. kawan baik dorg nak belanja makan, tgk wayang  bla..bla..
5. pets dorang baru beranak (untuk yang pet extremer)
6. dapat keputusan cemerlang 4flat dalam exam (budak2 pandai la ni)
7. dapat naik pangkat/gaji (golongan remaja yg dah berkerjaya)
8. dapat pujian dari seseorang yang hebat pada pandangan mata dorang (cikgu, bos bla..bla..)

so far ni je yang aku teringat bila cakap pasal EXCITED ni..aku selalu tersenyum bila tengok gelagat semua orang ni...


P/S: aku ni ada secret observer tau...hehehe [o_0]V


"ngehh..ngehh..akulah ulat upahan dia"

KENAPA KAWAN TU PENTING??

Agak2 kenapa kawan tu penting ye?? ok, maybe korang ada jawapan korang sendiri. tapi ni adalah jawapan aku.. kalo rasa nk terima ambik la,, kalo xnak terima bleh tinggalkan komen kat aku... leh aku keluarkan sesi akan datang..hehehe :-p

Kawan ni la yang ada dengan kita time kita dok hostel masa sekolah menengah. masa tu family jauh, kalau nk cakap ngan family pon dalam telefon je.. kalau family datang pon hujung minggu je kan.. so sape yang paling dekat?? kawan kan?? dekat kawan la kita mengadu kalau ada masalah, bergaduh dengan classmate, kalau sakit, semua kawan yang tolong..

Pastu bila masuk IPT atau pg keje jauh2 pon xdpt duduk ngan family lagi.. jadinya kawan jugaklah yang kita sentiasa cari...setengah orang cakap buat apa cari kawan, cari pasangan laa..baru best, kalau bosan2 boleh keluar jalan2 dengan dia.. tapi korang sedar tak pasangan korang tu bukan boleh duduk 24 jam ngan korang... malam2 korang tido dengan sapa?? kawan jugak kan...bukan setakat tu je..bila dah ada masalah dengan pasangan korang tu, sapa yang korang cari?? kawan jugak kan??

Belum lagi masuk bab nk pinjam duit, pinjam kereta, pinjam baju, pinjam apa lagi, semua tu cari kawan.. kawan pulak baik sangat, bagi je semua yang korang nak sbb sifat kawan ni nak bagi yang terbaik pada kawan dia.. tu untuk kawan yang berharta la..

Tak kurang jugak dengan kawan2 yang kurang berharta, dia pon akan usahakan utk bg yang terbaik pada korang.. dia bagi teguran, nasihat, dorongan, dan sokongan bila korang betul2 down, sangat kritikal dengan masalah2 korang.. time semua orang buang korang, kene pulau, kene fitnah, kawan korang je yang sanggup sama2 di pulau sebab korang..apa lagi kawan korang x buat... banyak pengorbanan dia...

Ada tak korang pikir pengorbanan kawan korang tu??
"eleh aku slalu je blanje dia makan"  

korang ingat dengan belanja makan tu dh cukup utk korang balas jasa kawan korang.?? dorang tak harapkan pon semua tu..dorang cuma nak kawan ngan korang, ikhlas... mmg dorang x harapkan balasan...cumanya cubalah hargai kawan korang tu.. cuba layang kawan korang macam mane dia layan korang... tu pon dh cukup ..dan....sebelum korang rasa nk sakitkan hati dorg, pikir baik2..jangan sampai korang lukakan hati dorg.. sbb hati manusia ni macam kaca, sekali jatuh berderai, susah nk dicantum kembali....kalau sampai korang hilang kawan yang sebaik macam tu, belum tentu lagi korang akan jumpa sebaik tu nanti...

"Selemah-lemah orang adalah yang sukar mendapatkan sahabat, dan yang lemah dari itu adalah yang memutuskan tali persahabatan"


P/S::. for my lovely friend, i love u always~~peace~~

SAYANGKU PADA WANITA

WANITA-WANITA SEKALIAN,
korang mesti suka pakai high heels kan?? (macam gambar atas ni)
nampak cantik, bergaya, feminin, semua ade la....
tp hakikatnya korang sedar x korang sedang mempertaruhkan masa depan korang??
ok, biar aku terangkan....

1. lumrah kita manusia dah Allah bg elok je bleh jalan normal, nape nk jalan jengkek2?? kalo kne kejar ngn anjing sempat x nk lari?? nk tanggal kasut?? sempat ke? kalo bertali2 smpai ke lutut high heel tu...hahaha

2. korang x rasa sakit pinggang ke lepas pakai high heel ni?? "eh x sakit lah...cantik ape.." ok fine kalo x sakit skrang, korang tunggu la tua2 nnt, sakit sendi la, osteoporosis la, mcm2 lagi...nk ke?

3. sape xnk kawen angkt tgn?? ha,, mane ade yg angkat tgn...semua nk kwen.. dh kwen sape xnk anak?? ha,,skali lg mane ade yg angkat tgn...means korang mmg nk idup mcm org lain, ade family, tp nape nk rosakkan kebahagian korg hanya dengan benda remeh ni?? paham x?? ok aku simple kan..high heels ni ada potensi bg korg mandul tau x?? xcaya?? google sendiri maa...

4. last dari aku, korang tau x hukum dlm Islam...?? islam melarang kita menarik perhatian lelaki bukan muhrim..korang mesti ckp, ala xkan benda kat kaki pon nk tarik perhatian?? ha, meh sni aku cite.. dlm islam perempuan ni dilarang pakai kasut bunyi2 sbb bleh tarik perhatian laki,tambah dosa lagi.. korg agak2 la kn,, kasut high heels ni bunyi x?? "ade je yg x bunyi".. ok.. kalo x bunyi pon, korang rasa ade beza x pakai high heel ngn kasut biasa?? cara jalan pon lain kn?? bahagian2 yg x sepatutnya di tunjuk, dh tertunjukkan...paham2 laa.. so tambah lagi dosa... dosa2 lain pon xtertanggung nk tambah dosa pasal benda yg remeh ni....hmm...
scary x?? eeuuwww...
well thats all dari aku... hope korang pk la baik2... kalo ade yg aku tersalah, sorry yo0..aku nk share utk kebaikan bersama~~~

-sekian-
There was an error in this gadget