14 Apr 2012

mak abah, ibu ayah, umi abi, mummy daddy

bila sebut je semua orang tau siapa insan2 ini... bagi aku insan ini tidak akan aku jumpa jika aku tidak lahir ke dunia ini...dan sebenarnya kisah mak dan abah aku ni agak sensetif bagi aku... bukan senang aku nk tulis malam ni.... tapi aku kuatkan jugak sebab aku rindu dorang....hukhuk...(emo lak)

 mak aku....bukan lawyer, bukan usahawan wanita berjaya, tapi seorang suri rumah yang tak pernah kenal erti penat lelah, berkorban utk kami sekeluarga dari aku kecik sampai sekarang.... walaupon sakit, tak pernah lekang kuali ditangan, penyapu, baju2 utk dibasuh dan wajib tawaf 1 rumah sampai bersih...walau mak aku bukan master chef, mak tak pernah jemu mengadap dapur memasak untuk kami... walaupon mak aku bukan ustazah pilihan, tapi dia selalu ingatkan aku, jangan lupa solat, jaga diri sebagai sorg muslimah, jaga peribadi.. walaupon mak aku bukan pereka fesyen yang ada 10 butik di malaysia, tapi mak aku tiap2 tahun jahitkan baju untuk aku,, kadang2 sampai stress kalau aku mintak baju yang pelik2..(isk2 x patut).. walaupon mak aku tak blajar sampai university, x de ijazah atau ape2, tapi dialah ibu terbaik yang aku ada dan x kan ada gantinya... gelak tawa mak selalu aku ingat walau jauh dari mata aku.... walau tak selalu aku dapat berhubung, aku tak kan lupa mak~~~

abah.... seorang insan yang semakin tua dimamah usia namun masih di gagahkan kan diri untuk mencari sesuap nasi utk kami sekeluarga.... abah ku bukan profesor, bukan jugak doctor.. dia cuma insan biasa yang dipandang orang tapi insan luar biasa di mata aku..... ketabahan dan kesabaran abah yang aku sangat kagumi dan tak pernah aku jumpa pada orang lain.. hujan panas di redahnya tanpa rasa gentar demi menyara keluarga... tika sakit mengundang, abah terlantar di rumah, di saat itu dia risau akan keluarganya, risau jika dia gagal mencari nafkah lagi... kerisauan diwajahnya disambut dengan kesedihan di hati aku.... aku tak sanggup.... tak sanggup lagi melihat raut wajah abah yang makin di mamah  usia.... walau abah bukanlah polis atau askar, tapi abah selalu menyuruh aku berjaga-jaga.. tak semua orang boleh dipercayai... itu adalah kalimah dari abah....akan ku pegang, dan jaga sampai bila2... 

abah dan mak, walaupon abah dan mak tak semaju orang2 zaman sekarang yang ada fb, dan twitter,
walaupon abah dan mak x dapat baca blog ni...
anakmu ini sangat berbangga dengan dua insan ini.... 
mak dan abah tak pernah abaikan aku..walau sesaat.... 
walau hidup aku tak semewah orang lain, tapi aku dah puas, dah cukup semuanya bagi aku..
aku ada keluarga bahagia... aku ada insan yang ku cinta....
aku ada segalanya..... sudah cukup untuk aku menjalani hari2 aku.... walau mereka tiada di depan ku... 
mereka tetap di dalam hati ini... 
aku anak yang di perantauan buat masa ini....
satu hari nanti, aku akan pulang untuk bersama mereka dan berbakti pada mereka....
aku akan bahagiakan mereka hingga akhir hayat nanti...
aku sedar walau aku x mampu menandingi kasih sayang yang mereka bagi selama ini,
tapi aku akan bagi sebaik mungkin..
mak abah... along sayang mak abah demi Allah, sampai bila2....


coretan anakmu,
Along

27 Jan 2012

CALON SUAMI??

Assalamualaikum.....hai...seyes lame giler x bt entri kt sini..nk kate bz..aritu mmg bz..tapi bila dh cuti, still malas nak update..haha..ape nak jadi..sampai shoutmix pon dh expired..aduh...nk kne letak baru la ni...hmmmm.....

by the way xnak mengarut banyak2.. kembali pada topik tu...hmm...nape tetiba aku leh terpikir tajuk nih??
haaa.....sbbnye sedara mara aku laaa....adoyai.... masing2 bising je... mentang2 la semua sepupu yang sebaya aku dah berumah tangga... aku je belum.... uishhh....sensetip nih...

alaaaa...bukan aku xnak kawen..tapi jodoh x sampai lagi (alasan lapukk)... actually aku ade misi yang perlu diselesaikan...kalo x selesai nk kawen pon x senang.,.

ha!!! cakap pasal nak kawen...mesti kalau perempuan nak kawen dengan lelaki la kan...xkan hmmmm... ok2...makin panajang ngarutan aku nih...k2.. aku nak citer sikit ar camne calon suami idaman aku.... mungkin agak keterlaluan...mungkin cam x sepadan ngan aku..tapi nih impian aku....impian x semestinya jadi kenyataan kan?? tapi apa salahnya bermimpi...heheh

calon2nya adalah..jeng2...
1. jujur ngan aku... tak nak simpan2 rahsia kalau jadi suami aku...senang susah same2 ye.... :p
2.ikhlas untuk bersama dengan aku demi Allah... (ayat sweet ni..sumpah!!)
3.hormat orang tua (yang ni mmg slalu org dh sebut.)
4.bertanggungjawab (jalankan keje sebagai suami...tu je...)
5.manis mata memandang (aku x demand yang hensem giler..btw hensem tu subjektif ok..kalo dlman hensem, confim luar pon aku nmpk dia hensem..)
6. sayangkan aku sorang je... (xnak di dua,tiga empatkan...:P)
n yang paling penting~~~
7. boleh memimpin aku untuk masuk syurga kelak... (aku x de la demand nak pak ustaz, ckup sekadar tau hal agama dan amalkan suruhan Allah,)

ok mungkin tu je yang aku demand bt mase nih utk calon suami aku sebelum dia nk kawen dengan aku..pas kawen ade lak demand2 lain....tapi insyaAllah demand2 yang berbaloi..hahahaha....

so...borang2 akan diedarkan seluruh malaysia kecuali sabah dan sarawak... permohonan akan dibuka bermula sekarang.. tertakluk kepada terma dan syarat...hahaha

uishh...dah ngarut dah ni...hehehe..sekali sekala mengarut mcm ni dlm entri best jugak...hehehe..

sape2 yang baca bleh tingglkan komen anda kerana stiap komen anda boleh membantu sya utk lebih maju dalam apa jua bidang yang saya ceburi..haha...sekian adios... amigos~~
There was an error in this gadget