13 Nov 2011

S.P.M.-Siapa Pun Mau

Assalamualaikum....

ha!!! esok dh start SPM ea?? bukan selamat pagi malaysia, bukan selamat petang manusia...heheh..tpi adalah exam yang sangat2 penting...penentu masa depan lah katakan..wuhuuu...mesti semua dh siap sedia kan? malam ni kene tdo awal...baju semua dh siap iron... stationery mesti dh ready.. 

huhu..teringat zaman aku dulu2...dok hostel...masa nk SPM mmg semua ketakutan sampai x lena nk tido...study sampai pagi...ish2... x patot....buat adik2 yg nk exam ni.. jgn buat cm tu tau...lebih2 lagi stay up sampai pagi bukan bace buku, tp online... fb? blog?? no...no..stop la kejap..tumpukan kt exam jap je..x lame pon..nnt dh abiz exam online 24-7 pon xpe...jangan jadi cm senior2 korang ni...dh tua2 baru nk nyesal... bukan ape, spm ni penting.. penentu korang nk smbung blaja ktne. IPTA ke,, IPTS? kemahiran ke? kolej?? keje trus or kawen je?? hehhee..so sebelum korang nyesal baik buat yg terbaik ye...ok...saye doakan korang sukses ye..buat yg terbaik demi masa depan korang, family korang, org2 tersayang dan semua laaa... yg penting solat jgn tinggal, bykkan berdoa..mintak Allah terangkan hati korang... buat solat hajat.... 

sikit tips nak bagi... 1. bangun awal, bt solat hajat, n solat subuh cm biasa.. jgn lupa sarapan... langkah keluar dri umah/ bilik dgn lafaz bismillahitawakaltua'lallah.... then jgn gelabah...relax je...jgn baca ape2 nota stengah jam sebelum exam mula...tenangkan fikiran je... then langkah masuk dlm dewan exam dgn kaki kanan...baca la doa penerang hati, fatihah, surah insyirah.. then duduk tempat sndiri,, mula jawab exam dgn lafaz bismillah..tenangkan fikiran dan fikir jawapan yg terbaik... kalau exam mathematik, jgn angkat kepala slagi x slesai stiap soalan...(ni petua cikgu saya bagi..).. then lepas dh abis jawab, guna bahagian ujung pen/ pensil, tulis dekat ujung setiap ketas jawapan dgn perkataan "al- latif" dalam ejaan jawi, insyaAllah semoga pemeriksa korang nnt akan rasa lembut hati dan mudah bagi markah pada korang... insyaAllah kalau Allah izinkan...ok..all da best... igt!! 

BERUSAHA+ BERDOA+ TAWAKAL= INSYAaLLAH BERJAYA!!!

GUD LUCK TO ALL!!!

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget