22 Oct 2011

TAKDIR KITA~~

Assalamualaikum~~~
ermm..aku ttba terasa nk bt entri pasal takdir... korang tau x apa itu takdir... ermm mungkin korang familiar dengan word ni.. tapi apa hakikat takdir yg sebenar??? jeng3...

ok let me explain skit..setakat knowledge aku laaa... memang sejak azali Allah dh tentukan takdir kita... TETAPI Allah tak tentukan takdir tu ikut suka Dia...Allah tu Maha Adil... Dia bagi pilihan pada kita..cuma kita je yang tak penah sedar and selalu bersangka buruk pada Allah.. kalau apa2 terjadi. selalu aku dengar, "xpela ktorg redha je..mungkin Allah dh tentukan takdir kitorg mcm ni...." what the??
padahal dorg sendri yang pilih jalan tu... nak aku explain lagi?? ok..mcm ni....aku buat contoh ea...

si A ni pelajar yang pandai.... tetapi masa final exam, dia ditakdirkan gagal... jadinya dia sepatutnya kaji balik apa yang dia dah buat sampai dia bleh gagal...maksudnya mcm ni tau:

Allah bagi pilihan:
A: belajar sungguh+berdoa+tawakal= berjaya
B: belajar sungguh + tak berdoa + tawakal = gagal
C: tak belajar + doa + tawakal = gagal
D: tak belajar + tak doa + tawakal = gagal

ni cuma 1 contoh..rasanya korang boleh fikir kot contoh2 logik yang lain..
jadi itulah kisahnya pasal takdir ni...jadi lepas ni korang2 yg dh baca entri ni harap2 dapat lah bgtau kawan2 yang masih tak paham konsep takdir dan masih nk salahkan Allah diatas ape2 yg terjadi kat dorg...

ang one more thing... kalau sesorang tu dh usaha sehabis baik + berdoa+ tawakal tapi masih tak mendapat apa yang di hajatinya.. mungkin ada kaitan dengan niat dia sama ada ikhlas atau tak... atau mungkin Allah sengaja nak uji dia dengan tak bagi apa yang dia nak masa tu..... sebab Allah lebih tau apa yang terbaik utk kita....and u must know Allah x bagi apa yang kita mahu tapi Dia bagi apa yang kita perlu...tapi jangan pulak kita lalai kalau Allah bagi apa yang kita mintak..sebab mungkin itu cara Allah nk uji kita... jadi sentiasalah bersykur dan ingat Allah dalam apa jua situasi... sama ada baik atau buruk~~

and before aku end up..the more sweet thing... Kadangkala Allah tak bagi apa yang kita mintak time tu sebab Allah dah aturkan sesuatu yang lebih baik dari tu pada masa yang lebih baik dan lebih tepat.. macam pepatah yang agak popular... "Allah x bagi cahaya matahari pada kita tapi Allah turunkan hujan sebab Allah nak hadiahkan pelangi pada kita lepas tu.." .betapa romantiknya Allah kan?? buat surprise utk kita.... so sweet.... So sentiasa lah bersangka baik pada Allah ye....dan usahakan yang terbaik utk menentukan takdir kita...

LOVE U GUYS~~~

21 Oct 2011

NILAI PERSAHABATAN

macam mana korang menilai persahabatan korang?? dengan duit, masa or anything??
hurrmm...malam ni aku nak meluahkan ape yang tak terluah...hehehe...
suatu masa dulu..(zaman jahiliah) aku pernah melukakan seorang teman yang sangat mulia hatinya.. tapi tak tau kenapa aku ada je yang tak puas hati dengan dia sampai satu tahap aku betul2 marah dia sampai dia kecik hati sangat2.. masa tu dia dah tak boleh nak maafkan aku... baru lah aku sedar betapa bernilainya erti sebuah persahabatan pada masa tu..aku tak tenang sangat..aku pon berhadapan dengan dia dan aku menangis dan pujuk dia supaya terima maaf aku..lama jugak la dia nk terima...lepas dari tu dia macam biasa baik dengan aku, macam aku tak penah buat salah pada dia...sekali lagi buat aku puji dia..betapa murninya hati dia...

lepas dari kejadian tu, aku dah tak pandai nak marah orang,, aku takut sangat kalau buat orang terluka.. aku redha je bila aku yang dilukai oleh sahabat aku...yang penting aku dapat jaga hati dorang biarlah aku yang tanggung sakit di hati aku ni... dari tahun ke tahun perkara sama yang aku lakukan.. iaitu menjaga hati dan perasaan orang lain... 

sampai lah di suatu ketika aku mendapat seorang sahabat baru yang sangat baik denganku..aku dan dia sangat rapat..berkongsi suka dan duka... sama2 tertawa dan menangis.. sungguh indah saat bersama dengan sahabatku ini,, dengan adanya dia.. aku lebih menghargai erti persahabatan ni..banyak yang aku belajar sepanajang bersahabat dengan dia... aku belajar untuk melembutkan hati, dan dia selalu berpesan padaku..

"hati orang memang la kena jaga tapi jangan sampai memudaratkan diri sendiri..hati kita pon kene jaga jugak"

ye aku paham... dan aku cuba seimbangkan...aku cuba untuk jadi sahabat yang terbaik... setiap waktu aku tidak boleh berpisah dengan dia...bagiku bersama dengan dia membuatkan hidup aku ceria, bermakna (memandangkan mak ayah aku jauh di kampung). jadi dialah tempat aku mencurahkan isi hati dan kami sama2 berkongsi rahsia.. sunggun indah waktu itu..bagiku tiada sahabat yang sehebat itu... 
tapi kini, segalanya berubah,,setelah dia tinggalkan aku.. dia kini dah jauh dari aku...kerjaya dan tugas masing2 sudah berbeza..dia sudah tercampak ke timur manakala aku di barat... setelah ketiadaan sahabat ku disisi, hidup aku terus berubah...aku lebih senang sendiri...melakukan segalanya sendirian.... hati aku juga kekosongan tanpa sahabat ini..tiada senyum dan gelak tawa lagi menghias hariku...terasa suram tanpa ada sahabat ini... 

inilah yang aku cuba nak sampaikan....erti persahabatan yang tak mampu aku nilaikan...harganya tak ternilai...perasaan kasih dan sayang akan persahabtan ini membuatkan aku tetap menjaga bunga2 persahabatan ini supaya tidak layu dimakan hari....

untuk sahabatku, jika kamu terbaca entri ini, aku nak bgtau..kamu adalah sahabat terbaikku dunia akhirat... nilai persahabatan kita takkan jatuh walaupon saham jatuh..huhuhu....


buat kawan lain..aku tetap sayang sama korang semua..korang tetap dalam hati ku...... love~~


20 Oct 2011

ESTETIKA a.k.a. AESTHETIC

apa tu AESTHETIC ??

AESTHETIC ni adalah ilmu yang berkaitan dengan keindahan, bagaimana ia terbentuk dan macam mana kita boleh rasakan AESTHETIC ni. Atau dengan bahasa senangnya tentang SENI atau sesuatu yang indah dan unik.. 

AESTHETIC ni adalah sesuatu yang subjektif berdasarkan pandangan dan pendapat setiap orang.. jadi jangan lah begaduh kalau korang nampak kasut tu cantik tp kawan korang cakap tak cantik.. setiap orang ada kelebihan utk menghasilkan something yang AESTHETIC. takde sebab korang nak kutuk atau lekehkan apa benda yang ada depan korang.. macam gambar ni...sape cakap tak AESTHETIC??

AESTHETIC tu memang sesuatu yang kadang korang tak terfikir bila korang pandang sekali je... cuba hayati bila korang pandang sesuatu, confim korang akan nampak keAESTHETICan bende tu...
sama jugak kalau korang nak cakap pasal keAESTHETICan seseorang (means manusia).. tak ade orang dalam dunia ni yang diciptakan tak AESTHETIC.. setiap orang ada AESTHETIC tersendiri.. ta percaya?? ok, korang cuba cari seorang kawan yang korang anggap tak cantik, tak menarik, tak hensem, atau tak cute..then korang cuba hayati dia (study la pasal budak ni) dengan cara korang cuba rapatkan diri korang (means kenal dia dengan lebih dekat).. surely aku jamin korang akan nampak AESTHETIC tu kat diri dorang.. 

tau tak kenapa?? sebab Allah dah janji manusia adalah sebaik-baik dan seAESTHETIC-AESTHETIC kejadian..maksud aku kat sini.. seseorang yang berfizikal kurang menarik, dorang akan memiliki hati budi yang sangat AESTHETIC yang secara tak langsung menutup dorang punya kekurangan...

seyesly.. aku ada kawan dengan sorang mamat ni...mula2 aku jumpa dia dulu (before kawan) aku nampak dia ni sangat tak menarik.. tapi lepas aku kawan (baik) ngan dia aku dah tak perasan semua tu..yang aku nampak dia ni ada AESTHETIC dia sendiri..see.....kalau tak percaya boleh try yee...


lastly, hargailah setiap nilai AESTHETIC yang ada didepan mata korang sebab kalau korang hargai sesuatu tu,, insyaAllah korang juga akan dihargai... [^_^]V

WHAT'S UP BRAIN !!!

hai...Assalamualaikum..:)
kali ni aku nak celoteh pasal otak kita..OUR BRAIN omputeh kata..korang semua mesti tau kan yang otak kita ada dua bahagian..kanan dan kiri...then korang tau tak otak kanan dan kiri ni ada tugas2 dorang sendiri yang sangat2 berguna untuk kita..aku selalu dengar ada orang cakap "kitorang hebat tau sebab ktorang geng otak kanan bla..bla.." (budak seni2 ni..macam aku..hahah)

hmmm...kalo korang nak tau, otak kita ni sama2 berguna.. kita sendiri kena seimbangkan penggunaan otak kita ni...sebagai contoh kalau kita ni study engineering (lebih cenderung otak kiri) jangan lah sampai 24 jam nak fikir pasal logic dan perkiraan sampai tak guna otak kanan langsung.. kita boleh luangkan masa dengan mendengar muzik atau melukis supaya otak kita sama2 seimbang..sebab bila kita guna otak kanan, dapatlah otak kiri berehat dan macam tu jugak sebaliknya.. 
ok2..banyak plak aku melalut..sebenarnya aku nak bagi info pasal otak ni....

OTAK KANAN:berfungsi dalam perkembangan EQ (Emotional Quotient), seperti hal persamaan, khayalan, kreativiti, bentuk atau ruang, emosi, muzik dan warna. Daya ingat otak kanan bersifat panjang (long term memory). Bila terjadi kerosakan otak kanan misalnya penyakit stroke atau tumor otak, maka fungsi otak yang terganggu adalah kemampuan visual dan emosi.

OTAK KIRI:berfungsi sebagai pengendali IQ (Intelligence Quotient) seperti hal perbezaan, angka, urutan, tulisan, bahasa, hitungan dan logik. Daya ingat otak kiri bersifat jangka pendek (short term memory). Bila terjadi kerosakan pada otak kiri maka akan terjadi gangguan dalam hal fungsi berbicara, berbahasa dan matematik.

Walaupun kedua-dua otak mempunyai fungsi yang berbeza, tetapi setiap orang akan ada kecenderungan untuk lebih menggunakan salah satu bahagian otak dorang dalam menyelesaikan masalah tetapi seperti yang aku bgtau tadi, setiap otak ni akan terlibat dalam hampir semua proses pemikiran kita. 

ada sumber: Doug Hall mengatakan, dominasi kerja otak orang mempengaruhi kepribadian :

Si otak kanan : kelakar, simple, menyenangkan, boros, lebih percaya intuisi, 
idea: ekspresi diri, lebih memilih perasaan sebagai penyelesai masalah, mempunyai impian besar, tukang sorak, “pelanggar peraturan”, bebas, spontan.

Si otak kiri : serius, rumit, membosankan, berjimat, lebih percayai fakta, rapi-tersusun,
idea : lebih memilih keilmuan, hati-hati, berpengetahuan umum,  pembuat peraturan, konservatif.


So, korang lebih cenderung kepada otak mana?? kiri ke kanan?? 



P/S: aku lebihkan otak kanan.. afdal..hehhe...tapi memang ramai pon remaja zaman sekarang ni cenderung otak kanan(imaginasi tinggi)..hahaha..:P

before tu, cuba korang main games ni k... ikut arahan ni....tengok macam mana korang kawal otak kanan dan kiri..try it...have fun!!!


-sekian-

19 Oct 2011

EXCITED???

EXCITED... apa perasaan tu???
semestinya satu perasaan yang boleh buat kita telupa segala-galanya...
ada orang EXCITED sampai lupa nak makan, lupa nak mandi, lupa nk pakai kasut, lupa segalanya.. dasat kan penangan EXCITED ni..

Then, kenapa EXCITED ni  terjadi??
selalunya orang EXCITED sebab dapat sesuatu keputusan... yang sangat best dalam hidup dia, kalau pasangan berkahwin EXCITED sebab nak dapat anak, kalo mak ayah dorang mesti la EXCITED nk dapat cucu.. kalo budak2 lak EXCITED sebab dapat benda yang dorang nak macam robot mainan ke, patung barbie ke...

tapi..sebenarnya yang aku nak mention EXCITED remaja2 zaman sekarang ni...ala yang umur2 belasan tahun sampai yang belum kahwin laa... yang dah kawen tak remaja lagi okey..hahaha..jangan marah~~

hmmmm.. EXCITED golongan ni aku rasa yang paling happening and paling dasat laa.. sebab kalo dorang EXCITED memang ketara satu dunia tau..mau tak nya... bila EXCITED je mula la post kat FB la, TWITTER la, BLOG la.(macam aku) dan lain2 la..kalo boleh nak SMS semua org dalam list contact hp dorg..dan kalau dapat peluang nak siarkan kat TV...hebat!!!

tau x apa antara benda2 yang buat golongan ni EXCITED??
hahaha...meh aku nak senaraikan sikit (berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku)

1. awek/balak tu terima/lamar dorg (bukan kawin lagi, baru couple)
2. dapat hadiah dari seseorang (tambah2 lagi kalau dari secret admire)
3. musuh dorg mintak maaf kat dorg dan mengaku salah
4. kawan baik dorg nak belanja makan, tgk wayang  bla..bla..
5. pets dorang baru beranak (untuk yang pet extremer)
6. dapat keputusan cemerlang 4flat dalam exam (budak2 pandai la ni)
7. dapat naik pangkat/gaji (golongan remaja yg dah berkerjaya)
8. dapat pujian dari seseorang yang hebat pada pandangan mata dorang (cikgu, bos bla..bla..)

so far ni je yang aku teringat bila cakap pasal EXCITED ni..aku selalu tersenyum bila tengok gelagat semua orang ni...


P/S: aku ni ada secret observer tau...hehehe [o_0]V


"ngehh..ngehh..akulah ulat upahan dia"

KENAPA KAWAN TU PENTING??

Agak2 kenapa kawan tu penting ye?? ok, maybe korang ada jawapan korang sendiri. tapi ni adalah jawapan aku.. kalo rasa nk terima ambik la,, kalo xnak terima bleh tinggalkan komen kat aku... leh aku keluarkan sesi akan datang..hehehe :-p

Kawan ni la yang ada dengan kita time kita dok hostel masa sekolah menengah. masa tu family jauh, kalau nk cakap ngan family pon dalam telefon je.. kalau family datang pon hujung minggu je kan.. so sape yang paling dekat?? kawan kan?? dekat kawan la kita mengadu kalau ada masalah, bergaduh dengan classmate, kalau sakit, semua kawan yang tolong..

Pastu bila masuk IPT atau pg keje jauh2 pon xdpt duduk ngan family lagi.. jadinya kawan jugaklah yang kita sentiasa cari...setengah orang cakap buat apa cari kawan, cari pasangan laa..baru best, kalau bosan2 boleh keluar jalan2 dengan dia.. tapi korang sedar tak pasangan korang tu bukan boleh duduk 24 jam ngan korang... malam2 korang tido dengan sapa?? kawan jugak kan...bukan setakat tu je..bila dah ada masalah dengan pasangan korang tu, sapa yang korang cari?? kawan jugak kan??

Belum lagi masuk bab nk pinjam duit, pinjam kereta, pinjam baju, pinjam apa lagi, semua tu cari kawan.. kawan pulak baik sangat, bagi je semua yang korang nak sbb sifat kawan ni nak bagi yang terbaik pada kawan dia.. tu untuk kawan yang berharta la..

Tak kurang jugak dengan kawan2 yang kurang berharta, dia pon akan usahakan utk bg yang terbaik pada korang.. dia bagi teguran, nasihat, dorongan, dan sokongan bila korang betul2 down, sangat kritikal dengan masalah2 korang.. time semua orang buang korang, kene pulau, kene fitnah, kawan korang je yang sanggup sama2 di pulau sebab korang..apa lagi kawan korang x buat... banyak pengorbanan dia...

Ada tak korang pikir pengorbanan kawan korang tu??
"eleh aku slalu je blanje dia makan"  

korang ingat dengan belanja makan tu dh cukup utk korang balas jasa kawan korang.?? dorang tak harapkan pon semua tu..dorang cuma nak kawan ngan korang, ikhlas... mmg dorang x harapkan balasan...cumanya cubalah hargai kawan korang tu.. cuba layang kawan korang macam mane dia layan korang... tu pon dh cukup ..dan....sebelum korang rasa nk sakitkan hati dorg, pikir baik2..jangan sampai korang lukakan hati dorg.. sbb hati manusia ni macam kaca, sekali jatuh berderai, susah nk dicantum kembali....kalau sampai korang hilang kawan yang sebaik macam tu, belum tentu lagi korang akan jumpa sebaik tu nanti...

"Selemah-lemah orang adalah yang sukar mendapatkan sahabat, dan yang lemah dari itu adalah yang memutuskan tali persahabatan"


P/S::. for my lovely friend, i love u always~~peace~~

SAYANGKU PADA WANITA

WANITA-WANITA SEKALIAN,
korang mesti suka pakai high heels kan?? (macam gambar atas ni)
nampak cantik, bergaya, feminin, semua ade la....
tp hakikatnya korang sedar x korang sedang mempertaruhkan masa depan korang??
ok, biar aku terangkan....

1. lumrah kita manusia dah Allah bg elok je bleh jalan normal, nape nk jalan jengkek2?? kalo kne kejar ngn anjing sempat x nk lari?? nk tanggal kasut?? sempat ke? kalo bertali2 smpai ke lutut high heel tu...hahaha

2. korang x rasa sakit pinggang ke lepas pakai high heel ni?? "eh x sakit lah...cantik ape.." ok fine kalo x sakit skrang, korang tunggu la tua2 nnt, sakit sendi la, osteoporosis la, mcm2 lagi...nk ke?

3. sape xnk kawen angkt tgn?? ha,, mane ade yg angkat tgn...semua nk kwen.. dh kwen sape xnk anak?? ha,,skali lg mane ade yg angkat tgn...means korang mmg nk idup mcm org lain, ade family, tp nape nk rosakkan kebahagian korg hanya dengan benda remeh ni?? paham x?? ok aku simple kan..high heels ni ada potensi bg korg mandul tau x?? xcaya?? google sendiri maa...

4. last dari aku, korang tau x hukum dlm Islam...?? islam melarang kita menarik perhatian lelaki bukan muhrim..korang mesti ckp, ala xkan benda kat kaki pon nk tarik perhatian?? ha, meh sni aku cite.. dlm islam perempuan ni dilarang pakai kasut bunyi2 sbb bleh tarik perhatian laki,tambah dosa lagi.. korg agak2 la kn,, kasut high heels ni bunyi x?? "ade je yg x bunyi".. ok.. kalo x bunyi pon, korang rasa ade beza x pakai high heel ngn kasut biasa?? cara jalan pon lain kn?? bahagian2 yg x sepatutnya di tunjuk, dh tertunjukkan...paham2 laa.. so tambah lagi dosa... dosa2 lain pon xtertanggung nk tambah dosa pasal benda yg remeh ni....hmm...
scary x?? eeuuwww...
well thats all dari aku... hope korang pk la baik2... kalo ade yg aku tersalah, sorry yo0..aku nk share utk kebaikan bersama~~~

-sekian-
There was an error in this gadget