19 Oct 2011

KENAPA KAWAN TU PENTING??

Agak2 kenapa kawan tu penting ye?? ok, maybe korang ada jawapan korang sendiri. tapi ni adalah jawapan aku.. kalo rasa nk terima ambik la,, kalo xnak terima bleh tinggalkan komen kat aku... leh aku keluarkan sesi akan datang..hehehe :-p

Kawan ni la yang ada dengan kita time kita dok hostel masa sekolah menengah. masa tu family jauh, kalau nk cakap ngan family pon dalam telefon je.. kalau family datang pon hujung minggu je kan.. so sape yang paling dekat?? kawan kan?? dekat kawan la kita mengadu kalau ada masalah, bergaduh dengan classmate, kalau sakit, semua kawan yang tolong..

Pastu bila masuk IPT atau pg keje jauh2 pon xdpt duduk ngan family lagi.. jadinya kawan jugaklah yang kita sentiasa cari...setengah orang cakap buat apa cari kawan, cari pasangan laa..baru best, kalau bosan2 boleh keluar jalan2 dengan dia.. tapi korang sedar tak pasangan korang tu bukan boleh duduk 24 jam ngan korang... malam2 korang tido dengan sapa?? kawan jugak kan...bukan setakat tu je..bila dah ada masalah dengan pasangan korang tu, sapa yang korang cari?? kawan jugak kan??

Belum lagi masuk bab nk pinjam duit, pinjam kereta, pinjam baju, pinjam apa lagi, semua tu cari kawan.. kawan pulak baik sangat, bagi je semua yang korang nak sbb sifat kawan ni nak bagi yang terbaik pada kawan dia.. tu untuk kawan yang berharta la..

Tak kurang jugak dengan kawan2 yang kurang berharta, dia pon akan usahakan utk bg yang terbaik pada korang.. dia bagi teguran, nasihat, dorongan, dan sokongan bila korang betul2 down, sangat kritikal dengan masalah2 korang.. time semua orang buang korang, kene pulau, kene fitnah, kawan korang je yang sanggup sama2 di pulau sebab korang..apa lagi kawan korang x buat... banyak pengorbanan dia...

Ada tak korang pikir pengorbanan kawan korang tu??
"eleh aku slalu je blanje dia makan"  

korang ingat dengan belanja makan tu dh cukup utk korang balas jasa kawan korang.?? dorang tak harapkan pon semua tu..dorang cuma nak kawan ngan korang, ikhlas... mmg dorang x harapkan balasan...cumanya cubalah hargai kawan korang tu.. cuba layang kawan korang macam mane dia layan korang... tu pon dh cukup ..dan....sebelum korang rasa nk sakitkan hati dorg, pikir baik2..jangan sampai korang lukakan hati dorg.. sbb hati manusia ni macam kaca, sekali jatuh berderai, susah nk dicantum kembali....kalau sampai korang hilang kawan yang sebaik macam tu, belum tentu lagi korang akan jumpa sebaik tu nanti...

"Selemah-lemah orang adalah yang sukar mendapatkan sahabat, dan yang lemah dari itu adalah yang memutuskan tali persahabatan"


P/S::. for my lovely friend, i love u always~~peace~~

2 comments:

  1. ceh ang...ade blog baru skrg..siap music background lagi..luv u Q...

    ReplyDelete

There was an error in this gadget