22 Oct 2011

TAKDIR KITA~~

Assalamualaikum~~~
ermm..aku ttba terasa nk bt entri pasal takdir... korang tau x apa itu takdir... ermm mungkin korang familiar dengan word ni.. tapi apa hakikat takdir yg sebenar??? jeng3...

ok let me explain skit..setakat knowledge aku laaa... memang sejak azali Allah dh tentukan takdir kita... TETAPI Allah tak tentukan takdir tu ikut suka Dia...Allah tu Maha Adil... Dia bagi pilihan pada kita..cuma kita je yang tak penah sedar and selalu bersangka buruk pada Allah.. kalau apa2 terjadi. selalu aku dengar, "xpela ktorg redha je..mungkin Allah dh tentukan takdir kitorg mcm ni...." what the??
padahal dorg sendri yang pilih jalan tu... nak aku explain lagi?? ok..mcm ni....aku buat contoh ea...

si A ni pelajar yang pandai.... tetapi masa final exam, dia ditakdirkan gagal... jadinya dia sepatutnya kaji balik apa yang dia dah buat sampai dia bleh gagal...maksudnya mcm ni tau:

Allah bagi pilihan:
A: belajar sungguh+berdoa+tawakal= berjaya
B: belajar sungguh + tak berdoa + tawakal = gagal
C: tak belajar + doa + tawakal = gagal
D: tak belajar + tak doa + tawakal = gagal

ni cuma 1 contoh..rasanya korang boleh fikir kot contoh2 logik yang lain..
jadi itulah kisahnya pasal takdir ni...jadi lepas ni korang2 yg dh baca entri ni harap2 dapat lah bgtau kawan2 yang masih tak paham konsep takdir dan masih nk salahkan Allah diatas ape2 yg terjadi kat dorg...

ang one more thing... kalau sesorang tu dh usaha sehabis baik + berdoa+ tawakal tapi masih tak mendapat apa yang di hajatinya.. mungkin ada kaitan dengan niat dia sama ada ikhlas atau tak... atau mungkin Allah sengaja nak uji dia dengan tak bagi apa yang dia nak masa tu..... sebab Allah lebih tau apa yang terbaik utk kita....and u must know Allah x bagi apa yang kita mahu tapi Dia bagi apa yang kita perlu...tapi jangan pulak kita lalai kalau Allah bagi apa yang kita mintak..sebab mungkin itu cara Allah nk uji kita... jadi sentiasalah bersykur dan ingat Allah dalam apa jua situasi... sama ada baik atau buruk~~

and before aku end up..the more sweet thing... Kadangkala Allah tak bagi apa yang kita mintak time tu sebab Allah dah aturkan sesuatu yang lebih baik dari tu pada masa yang lebih baik dan lebih tepat.. macam pepatah yang agak popular... "Allah x bagi cahaya matahari pada kita tapi Allah turunkan hujan sebab Allah nak hadiahkan pelangi pada kita lepas tu.." .betapa romantiknya Allah kan?? buat surprise utk kita.... so sweet.... So sentiasa lah bersangka baik pada Allah ye....dan usahakan yang terbaik utk menentukan takdir kita...

LOVE U GUYS~~~

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget